Superfood
Goji bessen
Goji bessen hebben een dieprode kleur. Je kunt ze gebruiken in smoothies, er thee van trekken en door diverse gerechten heen doen. Goji bessen bevatten veel antioxidanten, waaronder vitaminen C. Daarnaast bevatten ze veel selenium, germanium, proteïnen en andere zeer waardevolle vitaminen en mineralen.
Waar komen ze vandaan?
Deze bessen komen oorsporkelijk uit China waar ze gebruikt werden voor medicijnen, maar ook voor in de keuken.
Wat zijn de voordelen van Goji bessen?
Als je opzoek gaat op het internet over Goji bessen, kom je vaak het verhaal tegen van Li Qingyan. Hij zou zijn geboren in 1677. Als kind liep hij weg van huis en trok hij op met rondzwervende kruidengenezers, die hem leerden hoe hij met kruiden, het cultiveren van innerlijke rust en lange wandelingen ongekend oud kon worden. En dat werd hij. Volgens ooggetuigen zag Li Qingyuan toen hij tweehonderd jaar oud was eruit als een vitale zestiger. Hij zou geheime krijgskunsten hebben beoefend, en colleges hebben gegeven aan de universiteit van Bejjing over levensverlenging.
Natuurlijk is dit verhaal een fabeltje, maar het is niet allemaal verzonnen. Goji bessen bevatten namelijk polysachariden die een gunstig effect hebben op de celvernieuwing. Ze helpen bij de vertraging van het ouderdomsproces en horen daarmee tot de natuurlijke antiverouderingsmiddelen.
Ook lijken ze een verhogend effect te hebben op libido van zowel vrouwen als mannen. Deze bessen helpen u dus opweg naar een gezonder leven.
Kortom: Goji bessen hebben een ondersteunend effect op lichaam en geest!

Moerbei
Moerbei is een superfood dat nog niet heel bekend is in Nederland. Gedroogde moerbeien zitten vol met vezels, ijzer, calcium, vitamine c en antioxidanten. Ik vind ze zelf wat smaken naar vijgen. Ze lijken droog als je ze ziet maar als je ze eet zijn ze zo zacht als rozijnen. Als je kijkt naar de bessen onder de superfoods dan ben ik persoonlijk meer fan van de smaak moerbeien dan van bijvoorbeeld goji bessen.
Wat zijn de voordelen van moerbeien?
- Moerbeien zijn vetvrij
- Bevatten natuurlijke suikers
- Verbeterd het verteren van voedsel
- Kan helpen bij het verlagen van het cholesterol
- Hoog eiwitgehalte
- Handig bij constipatie
- Kan helpen bij bloedarmoede door het hoge ijzergehalte dan van bijvoorbeeld Goij bessen
Chiazaad
Chiazaad komt van de Chiaplant (Salvia Hispanica); een Mexicaans familielid van de muntplant. Deze plant werd duizenden jaren lang door o.a. de Maya’s en Azteken gebruikt als voedsel en als medicijn. De zaadjes stonden met name bekend om hun energieboost en uithoudingsvermogen: als de krijgers van de Azteken lange afstanden moesten hardlopen kregen ze een handjevol chiazaadjes mee.
Wat zit er in chiazaad?
- meer magnesium dan broccoli
- meer omega-3 vet dan Atlantische zalm
- meer calcium dan verse melk
- meer eiwitten dan kidney bonen
- meer selenium dan lijnzaad
- meer ijzer dan verse spinzie
- meer kalium dan bananen
- meer vezels dan zemelen
